Presentatietrainer worden?
Goed idee! Dankbaar en fascinerend vak!

Opleiding tot Presentatietrainer

Presentatietrainer is een vak op zich.  Een fascinerend beroep dat je kunt leren in de unieke 15-daagse  Opleiding tot Presentatiecoach en -Trainer. Deze bestaat uit de 6-daagse lenteleergang Opleiding tot Professioneel Presentatiecoach, 4 Masterclasses en deze 4 aanvullende dagen die helemaal in het teken staan van het geven van presentatietrainingen aan groepen. Tussen de dagen wordt je gevraagd opdrachten uit te voeren om het geleerde meteen in de praktijk te brengen.

Nu je hebt geleerd om sprekers individueel te begeleiden als presentatiecoach, zul je vroeg of laat worden gevraagd om ook met kleine of grote groepen te gaan werken. Dat je dan dus ook als presentatietrainer aan de slag wilt gaan, begrijpen we dat maar al te goed. Het is een dynamisch en dankbaar vak waarbij geen dag hetzelfde is omdat je met mensen werkt. Deelnemers die ernaar verlangen om krachtig en ontspannen zichtbaar te kunnen zijn voor een groep zonder hun authenticiteit en eigenheid te verliezen.

De tijd van standaard tips & trucs trainingen waarbij de trainer zegt wat je niet goed doet en wat je ervoor moet doen om ‘goed’ te zijn, ligt ver achter ons. Deze tijd vraagt om zorgvuldige begeleiding bij presenteren met ruimte voor ieders persoonlijke struikelblokken én natuurlijke talent. In de unieke School voor Presentatiecoaching ontwikkel je deze persoonsgerichte vaardigheden voor het geven van presentatietrainingen aan groepen. Eerst leer je hoe je een individu bevrijdt van presentatiespanning en een onnatuurlijke spreekstijl. Daarna krijg je inzicht en praktische ervaring in hoe je dit vertaalt naar het werken met meerdere mensen tegelijk. Met inspirerende docenten oefen je methodes, werkvormen en technieken om de deelnemers aan je groepstrainingen in relatief korte tijd boeiend, professioneel en ontspannen te leren presenteren.

Voor wie
Deze opleiding is speciaal ontwikkeld voor mensen met trainambitie die hun aanbod willen uitbreiden met presentatietraining. Je kunt daarbij denken aan trainers, coaches en docenten maar ook communicatie-adviseurs, trainingsacteurs, presentatoren, dagvoorzitters en professioneel sprekers passen in dit profiel. Het vereiste niveau is HBO werk- en denkniveau.

Resultaat
Je leert hoe je een presentatietraining ontwerpt, veiligheid creëert, de deelnemers écht inspireert en hoe je als trainer niet meer geeft dan je te bieden hebt. De kennis en methodiek kun je direct toepassen in het trainen van groepen. Als zelfstandig trainer of bij het trainen van je collega’s binnen je organisatie. Je hebt geleerd om de deelnemers vanuit werkelijk contact bij te staan bij hun presentatie-uitdaging. Door de opleiding beschik je over de benodigde tools, inzichten en ervaring om de deelnemers ontspannen en professioneel te leren presenteren.

Aanpak
In deze praktijkgerichte opleiding staat ‘doen’ centraal. De theorie en inzichten die je ontvangt, worden veelvuldig geoefend en geïntegreerd. De psychologische kant van wat zichtbaarheid met iemand doet, wordt helder uitgelegd waarbij je ook gevraagd wordt naar jezelf te kijken. De beproefde 10-stappenmethode uit de 6-daagse Opleiding tot Presentatiecoach die je eerder gevolgd hebt, vormt ook de basis van deze Opleiding tot Presentatietrainer. Opdrachten en rollenspelen worden op individueel niveau zorgvuldig geanalyseerd. De deelnemers worden gestimuleerd elkaar regelmatig feedback te geven. Het interactieve karakter en het werken in kleine groepjes maakt deze opleiding persoonlijk, uitdagend en inspirerend. Als deelnemer word je gevraagd om, tussen de bijeenkomsten door, het geleerde in praktijk te brengen. Tijdens de oefenmomenten vervul je zowel de rol van trainer als van deelnemer. Video zal worden gebruikt om terug te kunnen kijken naar de geoefende praktijkoefeningen. De focus zal steeds liggen op het trainen van groepen maar door de vele praktijkoefeningen zal je ook zelf natuurlijker, boeiender en vrijer leren presenteren. De opgedane kennis, techniek en inzichten die je zal gaan overdragen heb je daardoor eerst zelf doorleefd.

Docenten
Tessa van Grafhorst en Marit Weiss

Certificaat
Indien je de 15 dagen van de jaaropleiding actief hebt deelgenomen en de tussentijdse praktijkopdrachten als voldoende zijn beoordeeld, kun je het jaar afsluiten met de Supervisiesessie om daarmee ook het certificaat ‘Professioneel Presentatiecoach/ Trainer’ behalen.

Voortgang
De School voor Presentatiecoaching biedt elk jaar een vernieuwd Masterclass-programma aan om je kennis uit te breiden met specialisaties en uw coachingsvaardigheden up-to-date te houden d.m.v. de nieuwste methodes en technieken. Ook worden er speciale verdiepingsworkshops aangeboden voor gecertificeerd presentatiecoaches.

Programma

 • Ontwerp jouw presentatietraining
  – Van intake tot inhoud
  – Hoe bouw je een training?
  – Werkvormen kiezen
  – Een programma met ruimte
 • Jij als trainer
  – Een veilige leeromgeving als basis
  – Practice what you preach
  – Ontspannen trainen
  – Groepsdynamiek
 • Trainersvaardigheden
  – Moeiteloos boeien door écht contact
  – Werkvormen begeleiden en oefenen
  – Bijzondere situaties mbt groepsdynamiek
  – ‘Lastige’ deelnemers
 • Trainen is een vak
  – Vrijheid versus opdracht
  – Contact met de opdrachtgever
  – Je training verkopen
  – Laten beklijven en toepassen van wat is geleerd

DATA 4 DAAGSE OPLEIDING TOT PRESENTATIETRAINER

2019: 8 & 9 oktober, 12 & 29 november 
Nog 1 plaats. Aanmelden

2020: 17 & 18 september, 7 & 28 oktober

Duur

4 dagen van 10:00 uur tot 16:30 uur 

Locatie

Fort aan de Klop in Utrecht

Groep

Maximaal 14 deelnemers

Investering

– De losse 4-daagse Masterclassmodule ‘Opleiding tot Presentatietrainer 2019’ incl. studiemateriaal, lunch, koffie, thee ed. €1.895 excl. btw. Vanaf 2020 is deze alleen nog te volgen als onderdeel van de 15-daagse Jaaropleiding tot Professioneel Presentatiecoach en Presentatietrainer of als losse module voor ex-deelnemers aan de 6-daagse lente- of herfstleergang.

– De 10-daagse Opleiding tot Presentatiecoach en -Trainer 2019 bestaat uit de 6 daagse lenteleergang, 3 online meetings en 4 dagen tot Presentatietrainer  € 4.695 excl. btw.

– De complete jaaropleiding 2020 tot gecertificeerd Professioneel Presentatiecoach & -Trainer met 75 Nobco PE-uren bestaat uit: de 6-daagse opleiding tot presentatiecoach, de 4-daagse opleiding tot presentatietrainer, 3 online meetings, 4 Masterclasses en de Supervisiesessie: € 6.495 excl. btw

Supervisiesessie (halve dag): € 240 excl. btw

Gespreide betaling voor ZZP’ers is mogelijk

Overnachting

Door de gunstige centrale ligging in Utrecht is er groot aanbod van hotels en bed & breakfasts in de omgeving van de opleidingslocatie. Ook bij Fort aan de Klop zelf kun je overnachten. Informeer er naar via info@fortaandeklop.com

Intake

Een intake maakt deel uit van de toelatingsprocedure. Deze geschiedt middels het intake-formulier en een online kennismaking.

Vragen?

Arold Langeveld: 06 421 34 333 arold@svpc.nl

of vul het contactformulier in

Om als trainer energiek te kunnen blijven, is het belangrijk niet meer te willen geven dan je te bieden hebt.

Copyright 2019 School voor Presentatiecoaching | Algemene voorwaarden