Presentatiecoaching bij spreektrauma

Workshops

22 maart 2019:  Presentatiecoaching bij Spreektrauma

Iedere presentatiecoach krijgt er vroeg of laat mee te maken; een coachee met spreektrauma.
Ernstige spreekangst als gevolg van een pijnlijke ervaring met spreken in het openbaar. Het maakt feitelijk niet uit wat de exacte situatie was. Een publiekelijke black out, een aanval van hyperventilatie, publiek dat wegloopt of een ondraaglijke spanning waardoor de presentatie moest worden afgebroken? De kern is hetzelfde; een intens gevoel van 'er alleen voor staan'. Ultieme afgescheidenheid, machteloosheid en de afwezigheid van veilige geborgenheid bij zichzelf. Bevrijding begint met de erkenning en acceptatie van de gebeurtenis en en creëren van een veilige ervaring met spreken om de angst te vervangen voor vertrouwen.

Hoe begeleid je een coachee met spreektrauma?
De aanpak bestaat uit een combinatie van werkvormen. Positieve herbeleving van de situatie d.m.v. visualisatie en het laten doorzien van daar ontstane overtuigingen over zichzelf. Door af te sluiten met een nieuwe spreekbeleving komt alles samen. Een ervaring waarbij moeiteloos en van-zelf-sprekend wordt gesproken. Zonder te denken; moeiteloos, ontspannen en vrij. 

Veel mensen zijn 'getraumatiseerd' op het gebied van spreken in zichtbaarheid. Van de meeste mensen weet je dat niet omdat men zich ervoor schaamt. Maar in meer of mindere mate kennen we allemaal die eenzame ervaring waarbij je wordt bekeken en beoordeeld en je niet lijkt te kunnen vertrouwen op de juiste woorden, een rustige stem, een zelfverzekerd lichaam en een ontspannen mimiek. Als je je in de steek gelaten voelt door je hersenen en lichaam, geeft dat een diep gevoel van wantrouwen naar je 'zelf'. Onbewust hebben we dat ervaren tijdens onze eerste spreekbeurten op school en nu herhaalt dit zich misschien nog steeds bij ongemakkelijke voorstelrondes in zakelijke meetings? Op deze bijzondere dag mag je zelf ervaren hoe je kunt transformeren van 'overleven in zichtbaarheid' naar 'zichtbare levendigheid' en leer je de praktische tools waarmee je een ander bevrijden kunt. 

Als jij als presentatiecoach met de juiste energie, werkelijk contact en doortastende interventies je coachee uitnodigt zich over te geven, gebeurt er iets wonderlijks. Je beweegt de spreker van angst voor zichzelf naar vertrouwen in zichzelf. De verwonde spreker neemt een innerlijke beslissing ... 'Ik ga spreken. Niet omdat het moet. Omdat ik het wil en omdat ik het kan!'

 

 

 

Deze dag is voor ex-deelnemers aan de Opleiding tot Professioneel Presentatiecoach die hun certificaat hebben behaald, na het doorlopen van het Masterclassprogramma.

Op deze dag:

  • krijg je inzicht in het onstaan van spreektrauma
  • onderzoek je je eigen angst voor spreken in zichtbaarheid
  • leer je de juiste benadering die een spreker ontvankelijk maakt om zichzelf ervan te bevrijden
  • oefenen we met heldere, praktische interventietechnieken om je coachee van angst naar vertrouwen te bewegen

Docent: Arold Langeveld

22 maart 2019 van 10:00 tot 16:30 uur

Fort aan de Klop - Utrecht
www.fortaandeklop.com

Fort aan de Klop ligt aan rivier de Vecht aan de rand van Utrecht op een kwartiertje fietsen van de Dom en op zeven autominuten vanaf Maarssen.

Adres
1e Polderweg 4

3563 MC Utrecht

TomTom-tip: voer de straatnaam in als “1e Polderweg” (dus niet “Eerste Polderweg”)

Route en parkeren

Startdatum Maand Variant Locatie

Powered by Eduframe